Májová Vedecká cukráreň: Umelá inteligencia a autonómne vozidlá

Domov Veda v SR Novinky vedy a techniky v SR Májová Vedecká cukráreň: Umelá inteligencia a autonómne vozidlá

Anotácia:
Umelá inteligencia zasiahla do automobilového priemyslu na rôznych úrovniach.  Vývoj autonómnych, samoriadiacich vozidiel nie je možný bez podpory technológií a metód umelej inteligencie a cloudových služieb. Okrem samotného vozidla sa tieto technológie používajú na monitorovanie šoférov, pri určovaní poistného a samozrejme aj v procese návrhu, vývoja a výroby vozidiel. Aj mnohé technológie vyvíjané pre drony sa teraz využívajú pre autonómne autá na zlepšenie ich schopností a tiež na zvýšenie bezpečnosti ich prevádzky. Prezentácia sa zameria na niektoré špecifické metódy a technológie umelej inteligencie, ktoré sa priamo využívajú v autonómnych autách. Okrem toho sa dotkne aj etických a legislatívnych problémov súvisiacich s prevádzkou autonómnych áut.

O prednášajúcej:
Ing. Ivana Budinská, PhD. získala vysokoškolské vzdelanie na  ElF (Elektrotechnická fakulta) SVŠT  v Bratislave v roku 1987. Od roku 1992  pracovala na Ústave teórie riadenia a robotiky SAV (neskôr Ústav informatiky SAV). V roku 2003 obhájila dizertačnú prácu  zameranú na riešenie optimalizačných úloh vo výrobných systémoch. Od roku 2008 je vedúcou oddelenia Modelovania a riadenia diskrétnych procesov na Ústave Informatiky SAV a od roku 2015 je riaditeľku Ústavu informatiky Slovenskej akadémie vied. Jej výskumná činnosť je orientovaná na oblasť kybernetiky a aplikovanej informatiky. V súčasnosti sa venuje aplikovaniu metód umelej inteligencie pre robotiku.  Zameriava sa na metódy inšpirované prírodou – správanie sociálneho hmyzu, interakcie v rámci veľkých skupín vtákov, rýb, ale aj cicavcov – netopiere.  Pôsobí ako externý pedagóg na FEI (Fakulta elektrotechniky a informatiky) STU a FIIT (Fakulta informatiky a informačných technológií) STU.  Je školiteľkou PhD štúdia pre odbor Kybernetika a robotika a pre odbor Aplikovaná informatika. V súčasnosti vedie 3 študentov v treťom stupni vysokoškolského štúdia.  

Prednáška je určená pre študentov a širokú verejnosť. Viac informácií o prednáške sa dozviete na našom webe v sekcii Vedecká cukráreň a na Facebook-u. Podujatie sa bude konať bez účasti verejnosti a záznam bude zverejnený v máji na našom YouTube kanále. Vaše otázky k téme nám môžete poslať cez Facebookovú udalosť a cez www.slido.com (heslo: cukraren) do 7. 5. 2020 do 9.00 hod.

 Zdroj: NCPVaT