29.11.2022
Anotácia:
V prednáške sa budeme zaoberať problematikou tukov. Objasníme, akú úlohu majú všeobecne tuky v našom organizme, ako na náš organizmus vplýva cholesterol a aký vplyv má konzumácia tukov na naše zdravie. Zároveň sa budeme venovať experimentálnym modelom, ktoré sú vhodné na sledovanie obezity a stručne poukážeme na mechanizmy vzniku dyslipidémie a obezity. Budeme hovoriť aj o štandardných ako i nových liečivách, ktoré sú vhodné na liečbu metabolických porúch. Na záver prednášky vyzdvihneme niektoré prírodné látky, ktoré dokážu dyslipidémii predchádzať, resp. upravovať zvýšený cholesterol. A keďže sa prednáška koná už v pokročilom čase predvianočných príprav, prednášajúca nám prezradí aj niektoré recepty, ktoré sú vhodné na vianočné pečenie „bez výčitiek“, teda s použitím zdravých tukov v primeranom množstve.
Prednáška sa bude konať 13. decembra 2022 o 9.00 hod.. Otázky pre prednášajúcu môžete zasielať mailom na vnd@cvtisr.sk do 12. 12. 2022. Videozáznam z podujatia bude neskôr zverejnený na YouTube CVTI SR.
O prednášajúcej:
Doc. RNDr. Oľga Pecháňová, DrSc. je vedeckou pracovníčkou Centra experimentálnej medicíny Slovenskej akadémie vied (CEM SAV) v Bratislave a prezidentkou Medzinárodnej spoločnosti pre patofyziológiu. Má vyše 30-ročné skúsenosti s kardiovaskulárnym výskumom a vývojom liečiv zameraných na liečbu hypertenzie a kardiovaskulárnych porúch. Vo svojom výskume sa zameriava na analýzu endogénnych látok, ktoré sa podieľajú na udržiavaní krvného tlaku, ako i na patofyziologické mechanizmy, ktoré vedú ku kardiovaskulárnym a metabolickým poruchám. Je autorkou cca 170 impaktovaných publikácií, jedného patentu a je spoluautorkou niekoľkých monografií. Oľga Pecháňová popri svojej vedeckej práci vyučuje na Prírodovedeckej fakulte a Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a je hosťujúcou profesorkou na Univerzite Victora Babesa v Timisoare a Univerzite v Kragujevaci. Je členkou významných vedeckých spoločností a redakčných rád medzinárodných časopisov.
Zdroj: NCPVaT