Výzva: Európske inovácie v oblasti alternatívnych proteínov pre udržateľnú budúcnosť potravinárstva

Domov Veda v EÚ Novinky vedy a techniky v EÚ Výzva: Európske inovácie v oblasti alternatívnych proteínov pre udržateľnú budúcnosť potravinárstva

Výzva Scaling-up nutritional proteins from alternative sources z programu Horizont Európa ponúka granty do celkovej výšky 7 miliónov eur pre inovatívne projekty zamerané na škálovanie výroby alternatívnych proteínov.  

O grant môžu požiadať konzorciá pozostávajúce z tohto typu partnerov:

  • technologických spoločností a start-upov,
  • výskumných inštitúcií,
  • potravinárskych výrobcov a spracovateľov,
  • subjektov so skúsenosťami so separáciou, purifikáciou a formuláciou potravinových produktov,
  • subjektov zameraných na výživu, zdravie, bezpečnosť potravín a spotrebiteľské správanie.

Výzva podporuje vývoj a demonštráciu inovatívnych procesov na výrobu nutričných proteínov pre potraviny z alternatívnych zdrojov: rastlín, mikroorganizmov a húb, vodných rias, hmyzu, fermentačných procesov vrátane využitia biogénneho CO2.

Žiadosti je možné podávať do 18. septembra 2025, 17.00 hod. prostredníctvom elektronického systému Funding & Tenders Portal.

Viac informácií

Oficiálny web výzvy

Zdroj: grantup