Prejsť na hlavný obsah
Hlavná stránka Centrálneho informačného portálu MŠ SR
Hľadať
Ministerstvo školstva SR
Domov
Veda v SR
Veda v EÚ
Financovanie
Výsledky projektov V a V
Slovensky English
Centrálny informačný portál baner

Veda v CENTRE: Cukry v našom tele. Ako sa dajú využiť? 

 
Veda v CENTRE_24-10-2013_plagát 

Ing. Ján Tkáč, DrSc.

Ing. Ján Tkáč, DrSc.,
Chemický ústav SAV v Bratislave

V Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave sa uskutoční vo štvrtok 24. 10. 2013 o 17.00 hod. vedecká kaviareň pod názvom Veda v CENTRE, ktorej organizátorom je už tradične Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR.

Hosťom vedeckej kaviarne bude mladý úspešný chemik Ing. Ján Tkáč, DrSc., z Chemického ústavu SAV v Bratislave, ktorý ako prvý vedec na Slovensku získal vzácny grant z Európskej rady pre výskum v Bruseli (European Research Council). Vďaka grantu  významnej inštitúcie môže realizovať svoj výskum v oblasti glykomiky - v súčasnosti jednej z najprogresívnejších vedeckých disciplín. Práve výskum v tejto oblasti by mohol v blízkej budúcnosti prispieť k efektívnejšej diagnostike chorôb, vrátane rozličných druhov rakoviny, ako i k možnostiam liečby viacerých typov ochorení.

Obsahom témy nazvanej Cukry v našom tele. Ako sa dajú využiť? bude výskum funkcie cukrov v našom tele a ich netradičné využitie. Je všeobecne známe, že sacharidy, teda glykány, zohrávajú dôležitú úlohu v procesoch ľudského tela. Dozvieme sa, že cukry možno využiť aj ako palivo na výrobu elektrickej energie, či ako markery rozličných chorôb. Budeme sa môcť presvedčiť, že náš život môžeme smelo pomenovať „Dolce vita“. Všetky bunky v tele sú totiž obalené „sladkým“ obalom z glykánov. No nie vždy to môže pre nás znamenať skutočne „sladký“ život. Zmena zloženia cukrov na povrchu buniek môže často informovať o škodlivých procesoch v našom tele, a preto analýza glykánov môže napokon odhaliť chorobný proces. Práve preto sa glykány, teda komplexné cukry, využívajú v diagnostike na stanovenie istých ochorení. Okrem ďalších zaujímavých informácií sa v prednáške dozvieme aj to, čo sú to „sladké“ biobatérie a ako v nich dochádza k priamej premene energie obsiahnutej v cukroch na elektrickú energiu.

V neformálnej a priateľskej atmosfére pri káve sa môžete do diskusie zapojiť aj vy. Vedecká kaviareň Veda v CENTRE sa koná v CVTI SR, na Lamačskej ceste 8/A, v Bratislave na Patrónke (v konferenčnej miestnosti na 2. posch.) 

Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný.

(zh, mb)

 Životopis Ing. Jána Tkáča, DrSc.

Fotozdroj: euractiv.sk 

 

Copyright © 2008-2014 Centrum vedecko-technických informácií SR