Prejsť na hlavný obsah
Hlavná stránka Centrálneho informačného portálu MŠ SR
Hľadať
Ministerstvo školstva SR
Domov
Veda v SR
Veda v EÚ
Financovanie
Výsledky projektov V a V
Slovensky English
Centrálny informačný portál baner

Sladkosti a kávu servírujú spolu s vedomosťami v Centre vedecko-technických informácií SR 

 
 

(25. 10. 2010; Televízna stanica STV 2; Regionálny Denník; 17.35; 7 min.; MAJTÁNOVÁ‑JANČIHOVÁ Karin)

K. JANČICHOVÁ‑MAJTÁNOVÁ, moderátorka: Naším dnešným hosťom je pani Zuzana HAJDU, moderátorka vedeckých kaviarní a cukrární, pekný podvečer, vitaj Zuzka. Som veľmi rada, že si k nám prišla. Prišla si nám porozprávať, čo zaujímavé organizujete v Centre vedecko-technických informácií SR v Bratislave, no a mne sa zdá, že si tam radi posedíte aj pri sladkostiach, čo sme teda videli a dôkazom toho bude aj naša dokrútka. Tak ak dovolíš, pred rozhovorom si pozrime spolu krátky príspevok.

Redaktorka: Je to tak. Ani tieto sladké koláče nechýbali v cukrárni, v ktorej sa prednáša a diskutuje. Nájdete ju v Centre vedecko-technických informácií na Lamačskej ceste v Bratislave. Múdrejší o nové informácie z rôznych oblastí vedy, techniky či zdravotníctva, môžete odchádzať pravidelne raz mesačne. Hosťom tej minulotýždňovej bol profesor Milan BUC, imunológ, ktorý po prvýkrát prednášal stredoškolákom, teda v podstate laikom.

Nakoľko náročná bola pre vás táto prednáška, resp. toto stretnutie s mladými zvedavými ľuďmi?

Milan BUC, prednosta Imunologického ústavu LF UK: Náročná, ťažko povedať náročná. Náročná bola v tom, že som sa musel zamýšľať nad jednoduchosťou, alebo zjednodušeným podaním daných faktov. Tie moje poznatky, ktoré ovládam, som musel pripraviť do formy, aby mi tí poslucháči rozumeli.

Redaktorka: Problematika imunológie a vecí z bežného života, ktoré s ňou súvisia, vyvolali v študentoch aj vďaka neformálnej a priateľskej atmosfére veľký záujem a otázky na pána profesora sa len tak sypali.

Študentka: Chcela by som sa opýtať, že keď špecifická imunita má pamäť, prečo sa niektoré choroby opakujú ako nádcha, chrípka a podobne?

M. BUC: No to je tiež pekná otázka a odpoveď je pomerne jednoduchá. Problém je to, že napríklad vírusov nádchy je nesčíselne veľa. Čiže ten imunitný systém samozrejme, že vyvoláva obrannú reakciu proti danému vírusu, ale na budúci rok máte iný vírus s chrípkou. Každý rok si všimnite, máme iný typ vírusu chrípky a každý rok sa musíme očkovať proti tomu danému vírusu, ktorý momentálne nás ohrozuje.

Študentka: Takže v podstate keď sa dáme očkovať, je možné, že dostaneme inú chrípku, alebo je iba jedna vždy ten rok?

M. BUC: V danom roku obyčajne je jeden typ. Napríklad teraz beží typ vírusu H1N1, čiže keď sa dáme zaočkovať proti tomuto vírusu H1N1, tak tú chrípku nedostaneme. Ale na budúci rok bude povedzme H2N1, to je už totálne iný, čiže na budúci rok sa musíme dať zaočkovať znovu proti H2N1 atď.

Redaktorka: Mňa príjemne prekvapili títo mladí ľudia, ktorí boli zvedaví. Čo na to hovoríte vy, ktorí sa nebáli pýtať sa konečne.

M. BUC: No to som bol veľmi, veľmi prekvapený, sa musím priznať, lebo musím povedať, že prednášam teda predovšetkým pre poslucháčov medicíny a nie som zvyknutý, horko ťažko mám jednu dve otázky za celú dvojhodinovú prednášku od medikov, nezvyknú sa pýtať, je to skôr výnimka.

Redaktorka: Tí najaktívnejší tak, ako je vo Vedeckej cukrárni zvykom, boli odmenení sladkou tortou. Zároveň boli odborne poučení, že priveľa sladkostí na rozdiel od priveľa vedomostí škodí."

Študent: "Bola to medicínska téma, medicína ma zaujíma, v budúcnosti by som ju chcel študovať, takže určite mi to zase dalo niečo k tomu.

Študentka: Dozvedela som sa veľa nových zaujímavostí ohľadom tej imunológie a ohľadom aj alergií aj na to, na čo som sa pýtala. Takže dalo mi to dosť.

Redaktorka: A na čo si sa pýtala, pamätáš sa?

Študentka: Ohľadom cukrovky, ako súvisí imunitný systém s cukrovkou a vlastne čo závisí od toho.

M. BUC: Prvýkrát som počul o tejto vedeckej cukrárni keď ma pán doktor ŠÍPOŠ oslovil. Považujem to ozaj za veľmi rozumné, pretože sa popularizuje po prvé veda, vedeckí pracovníci, zviditeľňujú sa, ako sa hovorí, to je jedna vec. Ale druhá vec, vskutku to môže byť pravá informácia pre potenciálnych študentov medicíny, alebo prírodovedeckého zamerania. Proste ja si myslím, že je to veľmi dobré a by som to podporoval a budem podporovať.

K. JANČICHOVÁ‑MAJTÁNOVÁ: Takže my sme videli, ako to vyzerá v praxi taká vedecká cukráreň. Zuzi, ja by som bola rada, keby sme si najskôr vysvetlili, pretože to, čo Centrum vedecko‑technických informácií SR v Bratislave ponúka sú na jednej strane vedecké kaviarne a potom sú to Vedecké cukrárne, tak by sme v tom mali poriadok na úvod.

Zuzana Hajdu, Centrum vedecko-technických informácií SRZuzana HAJDU, Centrum vedecko‑technických informácií SR: Takže to, čo sme videli, bola vedecká cukráreň. Je to jedno z našich popularizačných podujatí, ktoré vlastne popularizujú vedu veľmi neformálnym a prijateľným, zrozumiteľným spôsobom. Vedecká cukráreň je podujatie, ktoré je určené pre stredoškolskú mládež. Vlastne o toto majú záujem najmä školy, vlastne organizované školy chodia k nám. Tí učitelia vítajú takýto prístup, pretože jednak tí žiaci, študenti dostanú priamo zo zdroja tie informácie, obohatí im to rozmer, rozsah tých vedomostí, ktoré dostanú v škole a samozrejme to mimoškolské prostredie robí svoje, tí študenti sú veľmi otvorení a veľmi sa interesujú a tým otázkam nie je konca kraja.

K. JANČICHOVÁ‑MAJTÁNOVÁ: Takže cukrárne pre mladých a aby sme teda dali zadosť aj takým, ktorí ešte neboli osobne v takejto cukrárni a mali by záujem, ako existuje vlastne schopnosť komunikovať, alebo ako sa tam jednotlivé školy môžu dostať? Znamená to, že máte zrejme nejaký harmonogram, ktorý sa posiela, alebo môžu aj školy prejaviť záujem a niekde napísať?

Z. HAJDU: Môžu, máme našu webstránku www.cvtisr.sk, na tej webstránke my vopred avizujeme témy, ktoré budú na nasledujúci mesiac a popri tých témach je prihláška. Čiže tú prihlášku keď vyplnia, buď riaditeľ školy, alebo vyučujúci, prihlási počet žiakov, odošle a my samozrejme tú prihlášku akceptujeme takýmto spôsobom.

K. JANČICHOVÁ‑MAJTÁNOVÁ: Vedecké kaviarne aj cukrárne si teda získali popularitu medzi verejnosťou a preto cestujú za obyvateľmi Slovenska aj mimo Bratislavy, konkrétne mám na mysli dve mestá, a to Banskú Bystricu a Prešov. Ako sa teda rozbiehajú v praxi?

Z. HAJDU: Áno, ale to už hovoríme o vedeckých kaviarňach. Zatiaľ rozširujeme sieť vedeckých kaviarní, tá bratislavská vedecká kaviareň je pravidelne každý mesiac posledný štvrtok. A tento mesiac, teda v októbri, začíname s Vedeckou kaviarňou v Banskej Bystrici, vlastne minulý týždeň už bolo to podujatie 21. októbra a tento týždeň v stredu 27. októbra bude prvá Vedecká kaviareň v Prešove.

K. JANČICHOVÁ‑MAJTÁNOVÁ: Čiže ak som ťa správne pochopila, je to mesačná periodicita, vždy posledný štvrtok, to znamená, že aj tento štvrtok máte v talóne už nejakú vedeckú kaviareň?

Z. HAJDU: Áno, máme v Bratislave vedeckú kaviareň, ktorá teda je tradične už vo štvrtok, posledný štvrtok a týmto by som chcela teda srdečne pozvať všetkých divákov. Máme veľmi zaujímavú tému. Na rozdiel od predchádzajúcich vedeckých kaviarní nemáme technické vedy, ale teraz to bude trošku z takej filozofie, alebo z takých spoločenských vied, budeme hovoriť o postavení žien v spoločnosti a ich kariérnom raste. Hosťom vo vedeckej kaviarni bude riaditeľka Centra rodových štúdií z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského pani docentka Zuzana KICZKOVÁ, ktorá robí dlhoročný výskum rodových šancí a príležitostí mužov a žien, sústreďuje sa na akademické prostredie, teda vo vede a výskume.

K. JANČICHOVÁ‑MAJTÁNOVÁ: Ďakujem veľmi pekne za aktuálne informácie a budeme držať palce, aby sa tie vedecké kaviarne dostali ešte aj do iných miest. Dovidenia.


Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o. (prepis vysielania)
(JN)

Copyright © 2008-2014 Centrum vedecko-technických informácií SR