Čo sú geneticky modifikované organizmy? Prečo práve geneticky modifikované rastliny majú v súčasnosti tak veľa odporcov a súčasne aj obhajcov? Kedy boli prvýkrát pripravené prvé transgénne rastliny a kedy sa začali komerčne využívať v poľných podmienkach? Je pestovanie geneticky modifikovaných plodín pre ľudstvo nevyhnutné? Aké máme alternatívy?
Za posledné storočie nastal obrovský rozmach biologických vied, ktoré viedli k rozmachu nových technológií tzv. biotechnológií, ktorých podstata spočíva v príprave organizmov (baktérií, rastlín a živočíchov) na mieru. Získanie nových vlastností organizmov je zabezpečované prenosom vhodného génu alebo väčšieho počtu génov z ľubovoľného organizmu, ktorý požadovanú vlastnosť má, pomocou nástrojov génového inžinierstva.
Dňa 22. 6. 2010 bude so študentami stredných škôl vo Vedeckej cukrárni diskutovať Ing. Jana Libantová, CSc., vedecká pracovníčka Ústavu genetiky a biotechnológií Slovenskej akadémie vied z Nitry. Názov vedeckej debaty bude Geneticky modifikované potraviny - nádej alebo hrozba 21. storočia?.
Ing. Jana Libantová, CSc., vyštudovala Chemicko-technologickú fakultu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave odbor kvasná chémia a bioinžinierstvo. Doktorandské štúdium absolvovala v Slovenskej akadémii vied v odbore molekulárna biológia v rokoch 1991 – 1998, v rámci ktorého sa venovala príprave a analýze transgénnych rastlín tabaku a zemiaka.
Počas svojej profesijnej kariéry absolvovala 6-mesačný pobyt v Holandsku na Ústave Plant Research International vo Wageningene.
Podujatie, ktoré môžu užívatelia internetu sledovať online priamo z hlavnej stránky portálu
CIP VVI, bude ako obvykle moderovať
RNDr. Ján Šípoš, CSc. z o.z.
Mladí vedci Slovenska.
Viac informácií o akcii nájdete v 