Prejsť na hlavný obsah
Hlavná stránka Centrálneho informačného portálu MŠ SR
Hľadať
Ministerstvo školstva SR
Domov
Veda v SR
Veda v EÚ
Financovanie
Výsledky projektov V a V
Slovensky English
Centrálny informačný portál baner

Nová kniha o včeľom mede a jeho klinických aplikáciách 

 
obálka knihy 

Včelí med ako prírodný produkt včely medonosnej je už od nepamäti používaný nielen ako sladidlo, ale aj antimikrobiálny agent, ktorý opäť získava popularitu a našiel svoje uplatnenie v procese hojenia chronických rán a popálenín. Početné klinické skúšky preukázali zlepšenie procesu hojenia, ako aj skrátenie času potrebného na vyliečenie rán. Pozitívne výsledky z klinických štúdii dokázali, že včelí med je vskutku bezpečný a účinný medicínsky antimikrobiálny produkt.
 
V súčasnosti existuje len niekoľko knižných publikácii o včeľom mede a jeho klinických aplikáciách. Z tohto dôvodu sa Ing. Juraj Majtán, PhD., z Ústavu zoológie SAV podujal na editovanie novej knihy s názvom Honey: Current Research and Clinical Applications, ktorá bola vydaná vo vydavateľstve Nova Science Publishers (New York, USA).

Kniha pozostáva z 12 kapitol od významných vedeckých a klinických expertov zo Slovenska, Nemecka, Indie, Malajzie, Chorvátska, Kanady a Alžírska. Jednotlivé kapitoly sa zoberajú antimikrobiálnymi, anti-biofilmovými vlastnosťami medu, potencionálnymi protirakovinotvornými a antidiabetickými vlastnosťami medu. Zaujímavou vlastnosťou medu je aj jeho modulačný účinok na imunitné reakcie a tiež jeho vplyv na aktiváciu kožných buniek. Tieto vlastnosti sú dôležité pri procese hojenia rán. Podstata imunomodulačných vlastnosti medu je diskutovaná v osobitnej kapitole. Dôležitou súčasťou knihy sú klinické aplikácie včelieho medu pri liečbe popálenín, ťažko hojacich sa rán a očných ochorení, ktorým sa venujú posledné 4 kapitoly sprevádzané plnofarebnými obrázkami.
 
Kniha je určená všetkým ľudom, ktorí sa zaujímajú o apiterapiu a medicínske využitie medu. Predstavuje vhodnú učebnú pomôcku pre študentov, výskumníkov a pedagogických pracovníkov v oblasti naturálnej medicíny. Veríme, že táto kniha podnieti ďalší výskum v oblasti základného výskumu a medicínskej aplikácii medu nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku.
 
Pár slov o antibakteriálnom účinku včelieho medu

Podstata účinku medu je odlišná od účinku antibiotík, ktoré atakujú bakteriálnu stenu alebo inhibujú vnútrobunkový metabolizmus. Med je vysoko hygroskopický, t. j. pohlcuje vlhkosť z okolitého prostredia, a tým dehydratuje baktérie, naviac vysoký obsah cukornej zložky medu zabraňuje rastu baktériam. Na druhej strane, samotný zvýšený obsah cukru v mede nie je nositeľom jeho antibakteriálnych vlastností. Dôležité zastúpenie v mede ma enzým glukozooxidáza, ktorý katalyzuje produkciu kyseliny glukónovej a malého množstva peroxidu vodíka, ktorý predstavuje ďalší antibakteriálny potenciál medu. Len nedávno bol identifikovaný antibakteriálny včelí peptid, defenzín 1, ktorý sa spolupodieľa na antibakteriálnom účinku včelieho medu. Okrem vyššie uvedených antibakteriálnych účinkov, ktoré sú nevyhnutné pri liečení chronických infekčných rán, med sa vyznačuje aj protizápalovými a imunostimulačnými účinkami.
 
Zdroj:
Aktuality SAV (Ústav zoológie SAV)
Viac o jednotlivých kapitolách nájdete na stránke vydavateľstva Nova Publishers

(MI)
 

Copyright © 2008-2014 Centrum vedecko-technických informácií SR