Prejsť na hlavný obsah
Hlavná stránka Centrálneho informačného portálu MŠ SR
Hľadať
Ministerstvo školstva SR
Domov
Veda v SR
Veda v EÚ
Financovanie
Výsledky projektov V a V
Slovensky English
Centrálny informačný portál baner

Vedecká cukráreň: Os mozog - črevo: Ako výživa a trávenie ovplyvňujú naše nálady a myslenie 

 
 

Banner Vedecká cukráreň 

Anotácia:
Správna výživa je dôležitá, to vieme všetci. No aká výživa je naozaj správna? Často nás lákajú rôzne diéty, sú však prínosom alebo rizikom pre naše zdravie? Stravou vyživujeme nielen svoje telo, ale aj našich mikroskopických obyvateľov, ktorí prebývajú v tráviacom systéme. Ak chceme byť zdraví, mali by sme jesť to, čo prospieva nám a aj našej črevnej mikrobiote. Vedeli ste, že črevná mikrobiota ovplyvňuje aj náš centrálny nervový systém? V prednáške budeme hľadať odpovede na všetky tieto otázky a povieme si viac o dôležitej osi „mozog – črevo“.  Decembrová Vedecká cukráreň sa bude konať bez účasti verejnosti a záznam bude zverejnený v decembri 2020 na našom YouTube. Otázky pre prednášajúcu môžete napísať do komentára na Facebooku. 

O prednášajúcej:
Doc. MUDr. Katarína Babinská, PhD., pôsobí vo Fyziologickom ústave Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Spolu s kolegami sa podieľa na zavádzaní nových foriem výučby medicíny na LFUK, ktoré zvyšujú pripravenosť medikov pre prax. Oblasť výživy je jej prácou i záľubou. Vyučuje fyziológiu výživy a dlhodobo sa venuje výskumu výživy. V súčasnosti je súčasťou tímu, ktorý sa zaoberá výskumom autizmu, kde sa sústreďuje najmä na výživové problémy osôb s autizmom. O zásadách správnej výživy nielen prednáša, ale sa nimi aj riadi.   

Čo je Vedecká cukráreň?
Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Vo vedeckej cukrárni sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).

Zdroj: NCPVaT 

Copyright © 2008-2014 Centrum vedecko-technických informácií SR