Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedeckotechnických informácií SR (CVTI SR) zorganizovalo v októbri dalšie stretnutie verejnosti s osobnosťou vedy a techniky pri káve. Hosťom vedeckej kaviarne pod názvom Veda v CENTRE dňa 25. októbra 2012 o 17.00 hod. bola známa mikrobiologička a odborníčka na ochranu zdravia a zdravý spôsob života prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.
Vo svojom vystúpení na tému Zdravie a vitalita až do vysokého veku upriamila pozornosť na ochranu zdravia, jeho udržanie, možnosti dosiahnutia fyzickej a duševnej rovnováhy. Zdôraznila, že geneticky máme naprogramovanú dlžku života iba z 30 % a zvyšných 70 % závisí od nášho životného štýlu. Jeho súčastou je zdravá výživa, trocha športu, dostatok spánku, srdečný smiech, dobré priateľské a partnerské vzťahy.
Vo vlastných rukách máme to, ako sa cítime a koľko energie sa v nás skrýva. Môžeme si vybrať, na ktorej strane chceme byť. Zdravie znamená aktívne hladať riešenia, neustále sa starať o svoje telo a posilnovať ducha. Pasívni pozorovatelia postupne strácajú životnú energiu, až ich skolí choroba.
Telesná hmotnosť je nepriamy ukazovateľ správneho príjmu výživných látok. Neraz ide o jednostrannú nevyváženú stravu, zanesené telo nestráveným odpadom a toxickými látkami, ako aj nevedomé znehodnotenie potravín, ktoré spôsobuje nesprávne skladovanie a nevhodná kuchynská úprava, ale aj neužívanie výživových doplnkov. Následkami nezdravého stravovania sú: poškodenie pečene, bolestivé tráviace poruchy, zanedbanie hrubého čreva.
Zrkadlom tráviaceho systému je náš jazyk. Dajú sa na nom rozoznať známky čistoty tráviacich orgánov, narušenie pohybu natráveniny a jej rozklad, toxicita v hrubom čreve, toxicita v oblasti žalúdka, pankreasu a tenkého čreva. Ak žalúdocné štavy nie sú schopné potravu úplne stráviť, potrava prechádza tenkým črevom nezužitkovaná, ukladá sa na stenách, v záhyboch čriev, takmer „zamuruje” vstrebávací systém. Množstvo nestrávenej potravy sa hromadí aj v záhyboch hrubého čreva, v ktorom sa nachádzajú kalové kamene. Na ich likvidáciu musí autointoxikácia organizmu vynaložiť veľa úsilia a energie.
Výživa podmienuje existenciu a kvalitu života už od kolísky. Hippocrates, grécky lekár v 5. storočí p. n. l., povedal: Človek sa narodí zdravý a všetky choroby do neho vchádzajú jedlom. Jedálny lístok každého národa vychádza zo zvykov svojich predkov, a tie nie sú z hľadiska zdravej výživy vždy ideálne. Aj u nás majú ludia nesprávne stravovacie návyky, ktoré sa dedia po celé generácie. Jeme hodne mastných, slaných a sladkých jedál a mnohí z nás sa prejedajú. Tento začarovaný kruh tradícií a návykov môžeme zmeniť.
Hlavné a základné živiny sú: bielkoviny, sacharidy (cukry, škrob) a tuky (poskytujú telu stavebné látky a energiu). Všetku energiu nemožno nahradiť trvalo kalorickou hodnotou živín jedného druhu. Princíp vyrovnanosti pri prijímaní živín je v zodpovedajúcom množstve a vzájomnom pomere.
Surové ovocie a zelenina obsahujú látky chrániace pred chorobami. Ak telu nedodáme živé enzýmy z potravín – exogénne enzýmy, musí si ich nahradiť vlastnými. Presúvajú sa z orgánov a tkanív na trávenie potravy – bunky tela sa vycerpávajú, nastáva metabolická nerovnováha. Následkom je pocit únavy po skonzumovaní vareného jedla. Po surovom jedle máme pocit osvieženia, energie. Chronický nedostatok surového ovocia a zeleniny spôsobuje obezitu, cukrovku, rakovinu, srdcovo-cievne choroby, predčasné starnutie.
|
Zdravá látková výmena znamená, že kyseliny a zásady sú v tele v rovnováhe. Nedostatočné prežutie podnecuje kyselinotvorné kvasenie v žalúdku, nadvýživa pretažuje organizmus a nedostatočné množstvo vody spôsobuje akumuláciu kyslých odpadov v tuku, nervoch a pod. Krv musí mat pH 7,35 - 7,45. Kyselinotvorné látky sa neutralizujú zásadami zo zásob (vápnik a horčík zo zubov a chrbtice). Následkom je zubný kaz a osteoporóza.
Výskyt závažných ochorení tráviaceho ústrojenstva na Slovensku stúpa. Dôvodom sú dlhodobo nevhodné stravovacie návyky s nízkym podielom prijímanej vlákniny. Vláknina znižuje riziko rakoviny čriev, obezitu, srdcové choroby, hladinu cholesterolu (LDL), krvný tlak. Pôsobí preventívne proti zápche a zvyšuje pocit nasýtenosti. Najbohatšie na vlákninu sú celozrnné výrobky, hlavne müsli, ovsené kaše, ovocie a zelenina. |
Treba tiež prijímať dostatočné množstvo tekutín 2 – 3 l/den (3 – 4 dl/10 kg), a to vodu, minerálnu vodu, bylinkové a ovocné čaje, zeleninové a ovocné štavy. Následkom nedostatku vody sa zahustí krv, redukuje sa prietok krvi, vylučovanie odpadových látok, stúpa frekvencia srdca, nastáva prekyslenie tela, bolesť hlavy, únava svalov, zápcha, záha, dyspeptická bolesť, bolesť v krížoch, reumatoidné bolesti klbov, migrémové bolesti hlavy, kolitídové bolesti.
Konzumáciu mäsa je potrebné obmedziť na dva až trikrát v týždni. Jeho nadmerné množstvo poškodzuje zdravie. Správna kombinácia potravín nás chráni. Výskumy potvrdili najmenšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby, ak strava pozostáva z vysokého obsahu orechov, rýb, paradajok, hydiny, kapustovitej zeleniny (brokolica, karfiol, kapusta, kel…), ovocia, dressingu (olej a ocot) a tmavozelenej listovej zeleniny, nízkeho príjmu tučných mliečnych produktov, červeného mäsa, vnútorností a masla.
Prof. Horáková v závere, okrem iného, uviedla, že tajomstvom pevného zdravia do vysokého veku je pozitívne myslenie, správny výber stravy a jej kombinácií, pravidelná vnútorná očista organizmu, užívanie výživových doplnkov a cvičenie/športovanie.
Po vystúpení prof. Horákovej sa rozprúdila debata. Účastníci kládli nespočetné množstvo otázok. Podujatie moderovala PhDr. Zuzana Hajdu.
Spracovala: PhDr. Marta Bartošovičová
Foto: Alena Oravcová
kliknutím na foto, získate plnú veľkosť