Vedecká cukráreň je nový projekt Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti a občianskeho združenia Mladí vedci Slovenska, ktorý je určený predovšetkým mladým ľuďom - žiakom základných i stredných škôl a ich učiteľom.
Vedecké cukrárne podobne ako vedecké kaviarne (večerné stretnutia vedcov a verejnosti v kaviarňach, v divadlách, v puboch – teda v priestoroch mimo akademickú pôdu) sa realizujú v prístupnejšej podobe než sú vedecké prednášky. Vedecká cukráreň zábavnou a priateľskou formou zapája študentov do vedeckej diskusie.
Formát vedeckej cukrárne je veľmi jednoduchý. Pozvaní vedci prednesú 10 – 15 minútovú informáciu o danej téme, čo poskytuje dostatok času na predstavenie témy a zaujatie účastníkov danou problematikou. Potom je vytvorený adekvátny časový priestor na debatu. Na spríjemnenie atmosféry vedeckej cukrárne a vytvorenie neformálneho prostredia sa počas debaty podáva čaj, (káva pre dospelých), minerálka, džús a zákusky. Trvanie jedného stretnutia nie je dlhšie ako 90 – 100 minút.
Témy vedeckých cukrární budú vyberané podľa aktuálnosti – génové manipulácie, biotechnológie, globálne otepľovanie, robotika, umelá inteligencia, rozvoj informačných technológií a pod.
Prvú bratislavskú vedeckú cukráreň otvoril 19. júna 2008 v Národnom centre pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti RNDr. Andrej Lúčny, PhD. s témou vedeckej debaty Autonómne roboty, androidy, kyborgovia - budú medzi nami?
Andrej Lúčny od roku 1994, keď ukončil štúdium umelej inteligencie na MFF UK Bratislava, delí svoje aktivity medzi akademickú a komerčnú oblasť. Titul PhD. obhájil v roku 2006 na FMFI UK Bratislava, kde pôsobí v súčasnosti ako hosťujúci docent.
Viac informácií o akcii je v informačnom letáku.
Foto: NCP VaT
Publikovala: Alena Paulíková